r

Veiligheid

Natuurlijk spelen is echt fantastisch voor de kinderen, maar is het ook wel veilig? Het is een van de meest gestelde vragen. Want aan een scherpe steen kun je je snijden en wie weet wat er gebeurt als je uit een boom valt. Toch?

Een natuurspeeltuin moet voldoen aan dezelfde eisen als een ‘gewone’ speeltuin. Alle onderdelen uit de catalogus, waarvoor dat nodig is, zijn dan ook gekeurd door een officiële keuringsinstantie, het Keurmerkinstituut. Indien de keuring noodzakelijk is, dan regelen wij dit uiteraard voor u. Dit is reeds verwerkt in de prijs. Het onderdeel wordt gekeurd volgens de NEN 1176 normen voor speeltoestellen.  U ontvangt van ons een certificaat en logboek voor het onderhoud.
In de catalogus staat dit vermeld door het volgende symbool:

Sommige onderdelen zoals een wilgenhut worden niet beschouwd als speeltoestel, maar als speelaanleiding. Deze hoeft dan ook niet gekeurd te worden. Dan staat dit symbool bij het onderdeel:

100% veilig?
Het is voor de ontwikkeling kinderen belangrijk dat ze leren risico’s te nemen.  Veel mensen hebben de neiging kinderen tegen alles te willen beschermen, zodat kinderen opgroeien in een ‘gewatteerde’ omgeving. Waarbij zij weinig zelfstandig buiten mogen spelen. Ook uit angst voor aansprakelijkheid wordt er nogal eens overdreven en overspannen met veiligheid omgegaan. Met als gevolg saaie, weinig uitdagende speelruimtes. Niet verwonderlijk dat er volgens onderzoek vaak meer naast dan op de speeltoestellen wordt gespeeld!

Het is heel goed voor een kind om te vallen en zich te bezeren. Sterker nog, een kind dat zich tijdens zijn schooltijd nooit bezeert daar is iets mee aan de hand. Als het goed is weten kinderen van nature prima wat ze wel en niet kunnen. Er komt een punt dat ze niet hoger durven in die boom. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze zich ernstig blesseren, maar van een beetje vallen leer je heel veel. De keer erna let je beter op, verzamel je al je moed en dan lukt het ineens wel! Dan is er een grens overschreden en is de wereld van het kind weer een beetje groter geworden. Zo wordt de enge buitenwereld stap voor stap steeds begrijpelijker voor een kind en leert het al spelende de eigen grenzen beter kennen.

Een natuurspeeltuin is heel geschikt voor avontuurlijk en uitdagend spel. Er zijn bomen om in te klimmen, rotsen om op te springen en er is van alles te ontdekken. De bekende rubber tegels vervangen wij door natuurlijk ogende ondergronden zoals houtsnippers, Franse schors of zand. Scherpe randen, uitsteeksels of splinters werken wij natuurlijk altijd weg, ook op de speelaanleidingen die niet gekeurd hoeven worden. Gevaarlijke (giftige) beplanting gebruiken wij niet. Daarnaast houden wij rekening met de obstakelvrije ruimte rondom speelobjecten en letten wij op eventueel aanwezig beknellingsgevaar.  Hiermee garanderen wij u 100% veiligheid, met gelukkig een grote kans op bulten!

Heeft u hier nog vragen over?
Bel/mail ons gerust om er verder over door te praten!

 

Direct een offerte?

Na het aanvragen van de offerte nemen we contact met u op voor verdere informatie