r

Visie

Natuurlijk spelen?
Spelen in een natuurspeeltuin betekent spelen in een groene omgeving met materialen uit de natuur. Met daarbij veel mogelijkheden om zelf dingen te veranderen aan de omgeving, met losse materialen. Dit kunnen bijvoorbeeld takken, stenen, modder of dennenappels zijn.

eikels pletten

Met speelnatuur krijgen kinderen weer de kans om avonturen te beleven, om zich te verwonderen over de bijzondere dieren in de natuur en om heerlijk te klimmen en te klauteren!

natuurbeleving

Uit veel studies blijkt dat kinderen tegenwoordig veel minder zelfstandig buiten mogen spelen dan eerdere generaties. Er is minder fysieke ruimte en ouders zijn nog voorzichtiger/beschermender. Met als gevolg dat kinderen veel binnen zitten, op de achterbank van de auto, op school, op de BSO/KDV en thuis ook steeds meer in een digitale omgeving. De speelruimtes die er zijn hebben rubber ondergronden en zijn van staal, want dat is makkelijk in onderhoud. En schoolpleinen? Dat zijn meestal stoeptegelwoestijnen!

kaal schoolplein

Kortom, het is tijd om de natuur naar de kinderen te brengen! Op die plekken waar zij dagelijks komen, op schoolpleinen, kinderopvang en in hun eigen buurt.

Speelwaarde?
Bij het kiezen van de onderdelen voor uw speelruimte is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de onderdelen rust, creativiteit, natuurbeleving en spel.  Uiteraard is het belangrijk dat er iets te spelen is, bijvoorbeeld klimmen, glijden of voetballen.

Maar in een natuurspeeltuin gaat het ook om natuurbeleving en creativiteit. Zorg daarom voor voldoende bomen en heesters, in clusters geplaatst, vooral bij grote aantallen kinderen om ‘speelerosie’ te voorkomen. De plaatsing van het groen bepaalt de looproutes van de kinderen. Creëer als het mogelijk is een vijver of een waterloop. Bij de vele kinderinspraak die wij gedaan hebben blijkt elke keer weer dat water favoriet is bij kinderen. Het is veranderbaar, wat de creativiteit stimuleert en water zorgt voor dierenleven.
Het is ook belangrijk om een flink aantal verschillende rustplekken te maken. Dit hoeven niet alleen zitplaatsen te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een wilgenhut zijn waarin je je even kan terugtrekken van de drukte. Vooral oudere kinderen hebben behoefte aan chillplekken.

Vies is lekker?
Als kinderen thuis komen met vieze kleding, dan weet je zeker dat ze een topmiddag hebben gehad! Knoeien met water en zand, rauzen door de bosjes, klimmen in bomen, allemaal heel erg goed voor de ontwikkeling van een kind. En maak u geen zorgen over vieze binnenruimtes en/of boze ouders. In de praktijk blijkt het allemaal oplosbaar en reuze mee te vallen.

vies is lekker

Nog meer?
Er is nog veel meer te vertellen over natuurlijk spelen, maar dan wordt het echt een té lang verhaal. Bel eens op, dan kunnen wij u er meer over vertellen!

071-7508553
info@speelnatuur.nl 

 

 

 

 

 

Direct een offerte?

Na het aanvragen van de offerte nemen we contact met u op voor verdere informatie