r

Stop de wipkip!

Stop de wipkip!

Speelnatuur vindt het de hoogste tijd voor actie om de natuur naar de kinderen te brengen, op die plekken waar zij dagelijks komen, op schoolpleinen, kinderopvang en in hun eigen buurt. Laat kinderen weer echt spelen; Stop de wipkip! Veel speelplekken worden volgens Speelnatuur ingericht zonder echt goed na te denken over de speelwaarde, de relatie met de omgeving en het allerbelangrijkst, de werkelijke speelwensen van de kinderen. De wipkip is hét symbool van de vele slecht ingerichte speelplekken. Op een wipkip spelen grotere kinderen vrij agressief door zo hard mogelijk heen en weer te bonken. En de allerkleinsten spelen er gemiddeld 20 seconden op. Veel speeltoestellen hebben een voorgekauwde vormgeving en beperkte speelmogelijkheden. Een speelruimte waar je dagelijks komt zal elke dag weer uitdaging en avontuur moeten bieden met bijvoorbeeld heuvels, struiken, takken, klimbomen, water en zand!  

Tijd voor actie. Doe mee en win!

Steun onze actie ‘Stop de wipkip’. Vraag een actiesticker aan en plak deze op een wipkip of toestel waarvan je vindt dat deze mag verdwijnen. Maak een foto en plaats deze op www.facebook.com/speelnatuur) o.v.v. Stop de wipkip (of stuur een e-mail naar info@speelnatuur.nl). Samen geven we zo op ludieke wijze een signaal af aan de beheerder van betreffende speelplek om deze te verbeteren. Doe mee en maak bovendien kans op een Speelnatuur product. De sticker kun je aanvragen via info@speelnatuur.nl. De actie ‘Stop de wipkip’ loopt tot 1 april 2013.

[Aan de actie kunnen geen rechten worden ontleend. Speelnatuur behoudt zich het recht voor om de actie tussentijds te wijzigen.]

 [Uit een opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van Jantje Beton blijkt dat zestig procent van de kinderen aan geeft dat ze computer en TV laten staan als speelplekken minder saai zijn. Ze spelen het liefst op informele groene speelplekken, zoals grasvelden en natuur, of op het schoolplein. (bron: Jantje Beton; onderzoek ‘Buiten spelen’ 2010)

Combineer dat met het feit dat steeds meer kinderen te dik zijn. Eén op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht. In achterstandswijken zelfs één op de drie. Belangrijkste oorzaak: gebrek aan beweging. (bron: onderzoek TNO, VU medisch centrum)]